Mann med mobil i hendene

Gå på digitalt besøk!

Det er mange som er ensomme om dagen. Har du gått på digitalt besøk i det siste?

Vi står i en spesiell tid. Mange er isolerte, i karantene eller på institusjon hvor familien ikke kan besøke dem på grunn av smitterisiko. Noen er godt kjent med digitale løsninger for videokontakt, andre ikke.  Helseinnovasjonssenteret har laget en oversikt over forskjellige løsninger som kan være aktuelle å prøve for å opprettholde kontakt mellom folk. Det er tatt utgangspunkt i en oppsummering gjennomført av www.tek.no, og supplert med andre løsninger som vi kjenner. Dette er løsninger som kan brukes fra mobil, nettbrett eller pc, som er aktuelle for å holde kontakt, om du selv er pårørende eller ansatt i kommunehelsetjenesten.


FaceTime krever ingen egen app, men fungerer direkte fra den vanlige ringemenyen, der du velger FaceTime og Videoanrop som type oppringning fra mobilen din. Hvis begge eller alle de som vil snakke sammen har Apple-utstyr, kan FaceTime være den greieste løsningen. Her er det også mulig å kjøre gruppesamtale med flere i samme videochat. Det finnes også en app for Facetime forhåndsinnstallert på alle iPhoner og iPader, om en skulle foretrekke å gå inn den veien. 


Google Duo fungerer nesten som Apple sin Facetime, men til forskjell fra FaceTime er det en løs app som kan installeres både på Apple sin iPhone/ iPad og på Android. Dette er kanskje en av de mest optimale tjenestene for videosamtaler mellom iPhoner og andre typer smartenheter. Den er også det nærmeste du kommer FaceTime for Android- mobiler. Skal du bruke Google Duo på PC-en må du bruke den i nettleseren. Brukere som har Android- mobil fra før har vanligvis alt de trenger på mobilen og kan starte rett opp. Om du ikke har appen, kan du finne steg- for- steg beskrivelse av hvordan du kommer i gang og bruker den i lenken lenger ned!

Messenger er en av de mest brukte appene til meldinger, kanskje har du allerede appen? En periode var det mulig å bruke bare Messenger uten også å ha Facebook- konto. Slik er det ikke lenger, så hvis du ikke er på det sosiale nettverket fra før, må du registrere deg for å bruke denne. Som med de andre løsningene er det enkelt å ha enten vanlige lydsamtaler eller videosamtaler i appen. Her må du også legge til kontakter, hvis ikke begge involverte allerede er venner på Facebook eller har hverandre som Messenger- kontakter. Messenger fungerer både på iOS- og Android enheter, samt fra nettleseren på en datamaskin.

Skype er en av videotjenestene som har eksistert lengst. Sammen med Google Duo er dette kanskje den mest optimale tjenesten for videosamtaler mellom iPhoner og andre typer smartenheter. Skype er utviklet av Microsoft, som jevnlig gjør forbedringer i løsningen. Skype er gratis å laste ned og er en brukervennlig løsning. Se oppskrift for å komme i gang med Skype i lenken under!


Whereby (tidligere Appear In) er en tjeneste for nettmøter. En gratisversjon kan brukes av opptil 4 brukere samtidig. Du kan gå inn på deres nettside via datamaskin, nettbrett eller mobil og bruke løsningen, eller du kan laste ned en egen app fra App store om du bruker iPhone. Om du bruker Android telefon går du inn på nettleseren og bruker løsningen fra deres hjemmeside. Du må registrere deg med navn og e-post, bekrefte e-post adresse med en kode du mottar, og så oppretter du et digitalt rom. Deretter kopierer og deler du bare lenken til det digitale rommet til de du vil invitere inn. Den som blir invitert følger lenken og «banker på døren» for å bli sluppet inn, og kan så velge å delta med bare lyd eller video.

Whatsapp er en gratis meldingstjeneste hvor du kan sende bilder, lyder, video og ha live videosamtale over  nett. Du søker opp Whatsapp i App Store på iPhone eller Google Play på Android telefon og laster den ned. Du må registrere ditt telefonnummer og bekrefte med en kode du får tilsendt. Du blir spurt om whatsapp kan få tilgang til ditt kamera og til kontaktlisten din. Deretter søker du opp ønsket person i kontaktlisten og inviterer dem til å laste ned samme app. Når begge parter har appen kan dere ringe hverandre med video og melde hverandre. Du kan invitere inntil 3 personer inn i samme chat.

Tjenestene over er gratis og lett tilgjengelige for de fleste. Listen er ikke uttømmende, men gode løsninger for kontakt mellom privatpersoner. Om den du vil ha kontakt med bor på institusjon, kan nevnte løsninger også brukes dersom de ansatte hjelper til å få det som trengs på plass. Her finnes det også andre løsninger som kan passe ekstra godt til bruk for eksempel på sykehjem, for eksempel KOMP og Jodacare. KOMP er en enkel datamaskin for eldre, utviklet for å holde kontakt med familien. KOMP tilbyr to forskjellige systemer, KOMP Familie og KOMP Pro. KOMP Familie lar det sosiale nettverket rundt brukeren sende bilder, meldinger og video-ringe. KOMP Pro er for institusjoner og tjenestetilbydere, og tilbyr kalender, dagplanlegging, samt de samme funksjonene som KOMP Familie, men med et profesjonelt brukersnitt. KOMP Familie kan kjøpes i Elkjøp- butikker og hos firmaet som har utviklet løsningen, No Isolation. KOMP Pro kan kjøpes eller leies direkte fra No Isolation. Helseinnovasjonssenteret har en avtale med Kreftforeningen om gratis utleie av KOMP til personer med kreftsykdom med ensomhetsproblematikk. Dette gjelder et begrenset antall produkter, så vi må ta forbehold om tomt lager.  Jodacare er en sikker plattform for kommunikasjon rundt en sårbar person. Jodacare har flere ulike funksjoner, hvor videoløsning er en av disse. Med et månedlig abonnement på rundt 200 kr har du tilgang til alle tjenester. 


Andre løsninger kan være Microsoft Teams, Zoom, Slack og Google Hangouts Meet. Disse er i første rekke ment for å kommunisere i jobb eller skole, men kan brukes hvis begge har løsningene.


Vi har valgt å lage en steg- for- steg beskrivelse av hvordan du kan sette i gang å bruke Google Duo og Skype. Dette er gratisløsninger som fungerer både på Android telefon/nettbrett og iPhone/ iPad, og som vil være aktuelle for mange. Last ned PDF med detaljert veiviser for hvordan du kommer i gang med Duo eller Skype ved å trykke på knappen under.

Vi håper dette kan gjøre terskelen lavere for å gå på digitale besøk til hverandre. Vi trenger å snakke sammen, se hverandre og være der for hverandre, bare litt annerledes enn før.

Vår oppfordring er derfor: gå på digitalt besøk!

Digitale besøk med Google Duo og Skype
0