Raskere innføring av helseinnovasjon i tjenestene
Ved å dele systematisert informasjon om resultater og erfaringer kan vi lære av hverandres suksesser og utfordringer i innovasjonsprosjekter. På den måten kan vi raskere innføre tjenester som skaper verdi for brukerne, tjenesten og samfunnet.
Bakgrunn
Det settes stadig i gang prosjekter i helse- og omsorgssektoren. Kommunene tilpasser seg kjapt nye nasjonale føringer og reformer, men likevel erfarer kommunene utfordringer med å tydeliggjøre prosessene og effektene av arbeidet som gjøres. Det finnes ulike verktøy kommunene kan ta i bruk ved planlegging og gjennomføring, men disse kan oppleves som komplekse. Kommunehelsetjenesten er presset på ressurser og det er et stadig økt fokus på hva ressursene brukes til, og hvilke effekter de har. Innovasjonsprosjekter krever stor innsats tidlig i startfasen og ressursene brukes ofte opp før man får høstet gevinster og implementert løsningene.
Ulike spor
Prosjektet deles opp i forskjellige spor. Et forprosjekt har blitt gjennomført med SINTEF hvor vi så på eksisterende implementeringsmodeller og teorier, skygging av implementeringsprosess av digitale tilsyn og utvikling av RESER.
Hvorfor utviklet vi RESER?
Med bakgrunn i utfordringene nevnt ovenfor har vi utviklet verktøyet RESER. Det har blitt gjennomført brukertestinger av verktøyet sammen med et utvalg av våre eierkommuner. Underveis ble det gjort kontinuerlige justeringer, for å optimalisere nytten og brukervennligheten.
Målet er at RESER skal være til hjelp i å dokumentere og systematisere arbeidet som gjøres i kommunene. Verktøyet vil være til hjelp i å planlegge blant annet gjennomføring av aktiviteter og tilhørende mål, hvordan disse skal følges opp og hvem som gjør hva. Verktøyets struktur er inspirert av en anerkjent metodikk innen vitenskapelig skriving, IMRoD, med fasene introduksjon, metode, resultat og diskusjon. RESER har et overordnet fokus på effekter, noe som kan være nyttig å bruke i forbindelse med blant annet politiske vedtak, forankring i organisasjonen og redegjørelse for bruk av midler, og raskere fremdrift i, eller avslutning av, prosjekter.
RESER
Bli en RESER på prosess!
Hvordan systematisere og måle effekt av arbeidet vi gjør? Bli kjent med RESER. Et enkelt verktøy laget med og for kommunene. Åpent og til fri bruk for alle!
Vil du teste RESER? Gå til verktøyet her!
Se hvordan du kommer i gang i videoen, og ta kontakt om du lurer på noe.
Ofte stilte spørsmål om RESER
-
1. Jeg får opp at jeg må aktivere makroene før bruk. Hvordan gjør jeg det?
Gå inn på filer og høyreklikk på den nedlastede filen. Klikk så på «Egenskaper», og nederst ser du «Sikkerhet» og huker av «Fjern blokkering». Trykk deretter «Ok», og åpne filen på nytt.
-
2. Hvem kan bruke verktøyet?
Primært har vi tenkt at verktøyet er for kommunene. Ofte er det en ansvarlig som har overblikket og god kjennskap til tjenesten/prosjektet. Samtidig er det viktig å få frem alle sider ved en tjeneste/prosjekt, så inkluder gjerne superbruker, driftstekniker, arbeidsgruppe og lignende. Aller helst bør det gjennomføres i samarbeid.
-
3. Er verktøyet gratis?
Verktøyet er gratis og tilgjengelig for fri bruk for alle.
-
4. Når kan man bruke det?
Det kan brukes akkurat som du vil. Tanken er at man kan bruke det i alle faser av en tjeneste/prosjekt. Som et tilbakeblikk over hva som ble gjennomført eller hvilke effekter det hadde, eller i starten av noe nytt som skal innføres. Det kan brukes i hele eller deler av tjenesten/prosjektet.
-
5. Må fasene gjøres i rekkefølge?
Absolutt ikke, selv om det er lagt opp til en «naturlig» rekkefølge. Man kan starte på en fase, for så å gå ut av den. Så lenge man trykker «Registrer» så lagres utkastet. Man kan også endre på disse underveis, men obs! Endringer er interessant å vite om, så utdyp gjerne i diskusjonsfasene på slutten om hvorfor endringen skjedde.
-
6. Jeg vil ut av en fase, men finner ikke tilbake-knappen. Hva gjør jeg?
Verktøyet har ikke tilbake-knapp, men en «Registrer»-knapp. Dette for å lagre eventuelt arbeid som har blitt beskrevet. Skal du ut av en fase trykker du på «Registrer»-knappen.
-
7. Hva gjør tilbakestill-knappen?
Den sletter all informasjon som har blitt beskrevet i verktøyet. Husk å lagre det utfylte arbeidet før du trykker på knappen.
Brukertestet
Det har blitt gjennomført brukertestinger av verktøyet sammen med et utvalg av våre eierkommuner. Underveis ble det gjort kontinuerlige justeringer, for å optimalisere nytten og brukervennligheten.
Vi ser at det er spesielt nyttig for prosjektansvarlige eller andre som har god oversikt over prosjektet/tjenesten som skal planlegges, gjennomføres eller evalueres. Andre kan for eksempel være driftstekniker, superbruker eller velferdsteknologiansvarlig. Tanken er at RESER skal brukes sammen og på tvers i et team, for å få frem helheten og de ulike aktivitetene som må gjøres.
Kontaktperson: Rådgiver forskning Runa Overå Hide på runa@helseinnovasjonssenteret.no eller FoUI- leder Bjarte Bye Løfaldli på bjarte@helseinnovasjonssenteret.no