07/07/2025 av Helseinnovasjonssenteret
Gode nyheter for demensomsorgen
Helseinnovasjonssenteret og Molde kommune har fått nye midler til å videreføre arbeidet med TID-modellen – en systematisk tilnærming til utfordrende atferd ved demens (APSD).
TID-modellen har allerede gitt gode resultater i flere kommuner, og nå får prosjektet fornyet støtte til å fortsette ut 2025.
Med en forventet dobling i antall demenstilfeller innen 2050, er det avgjørende å styrke både kompetansen og samarbeidet i helse- og omsorgstjenestene.
TID-modellen er et kartleggingsverktøy som hjelper fagpersoner å forstå og håndtere atferdsmessige og psykologiske symptomer hos personer med demens.
Modellen bygger på prinsipper fra kognitiv terapi og personsentrert omsorg. Den hjelper helsepersonell med å tilpasse tiltak til hver enkelt pasients behov.
Samarbeidet fortsetter med kommunene Aukra, Hustadvika, Kristiansund, Rauma og Vestnes. I tillegg ønsker vi Averøy, Gjemnes og Smøla varmt velkommen som nye deltakerkommuner.
Økt livskvalitet
Implementeringen av TID-modellen i kommunene har allerede bidratt til økt livskvalitet for pasientene og styrket fagkompetansen blant ansatte. I tillegg til å forbedre pasientenes livskvalitet, har modellen også hatt positive effekter på livskvaliteten til pårørende.
Ansatte rapporterer også om bedre samarbeid og økt forståelse og engasjement i miljøet rundt pasientene.
Over 90 prosent av personer med demens vil i løpet av sykdomsforløpet utvikle atferds- og psykiske symptomer (APSD), som kan innebære forstyrrelser i persepsjon, tankegang, humør og adferd.
Pasienter med alvorlig APSD oppleves ofte som spesielt krevende i demensomsorgen, og stiller store krav til både helsepersonell og pårørende.
TID-modellen gir helse- og omsorgstjenestene et viktig verktøy i møte med disse utfordringene. Målet er å innføre TID-modellen hos flere omsorgssentre, slik at flere kan få økt kompetanse og bidra til å utvikle demensomsorgen.